magna cum laude


magna cum laude 1.0

(Latijn) met hoge lof, met grote lof, gebruikt als eervolle vermelding bij het afronden van een studie of promotie

Algemene voorbeelden


Cum laude [...] is een aanduiding die wordt gebruikt als mensen met hoge cijfers slagen voor hun universitair examen of doctoraalexamen. Eveneens wordt de kwalificatie gebruikt voor mensen die op excellent niveau promoveren. Daarboven worden soms nog de kwalificaties magna cum laude ('met groot lof') en summa cum laude of maxima cum laude ('met de hoogste lof') gehanteerd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude,

In de Verenigde Staten kent men eveneens deze drie niveaus van kwalificaties, maar worden deze aangeduid met de volgende Engelse termen: "with honor" (cum laude), "with great honor" (magna cum laude) en "with highest honor" (summa cum laude). Daarnaast kent men in de VS nog twee onderscheidingen: Dean's List en President's List. De termen "Cum Laude", "Magna Cum Laude" en "Summa Cum Laude" worden overigens in de VS wel gebruikt.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude,

Wat in Nederland 'cum laude' genoemd wordt, staat min of meer gelijk aan wat de Duitsers 'summa cum laude' noemen, grofweg te vergelijken met een rapportcijfer negen, volgens het Nederlandse systeem. Veel algemener is daar de kwalificatie 'cum laude' zonder méér: dat is eerder een zeven. Anders wordt daar de kwalificatie 'rite' gegeven (een zes). 'Magna cum laude' is te vergelijken met een acht.

http://dictionnaire.sensagent.leparisien.fr/cum%20laude/nl-nl/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • de vermelding magna cum laude

De vermelding cum laude (met lof), magna cum laude (met groot lof) en summa cum laude of maxima cum laude (met de hoogste lof) wordt gebruikt op universiteiten, sommige hogescholen en gymnasia. Door de eervolle vermelding ook in het middelbaar onderwijs in te voeren, wil Dekker 'meer erkenning voor de uitstekende prestaties van toptalenten'.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/met-8-geslaagd-volgend-jaar-cum-laude-diploma~b23410a1/,

met werkwoord


  • magna cum laude afstuderen

Weiss studeerde magna cum laude af aan de Columbia Universiteit, studeerde verder aan Yale, werd daar chief resident van de Department of Psychiatry en later hoofd van de afdeling psychiatrie van het Mount Sinaï Medical Center in Miami.

http://www.inn.nl/~reincarn/rt4.htm

  • magna cum laude behalen

Om tot het examen van Magister toegelaten te worden, schrijft de faculteit voor dat men de academische graad van Doctor in de Godgeleerdheid ten minste magna cum laude heeft behaald.

http://cwisdb.cc.kuleuven.ac.be/opleidingen/9899/a01.htm

in een voorzetselgroep


( Strikt genomen dubbelop, omdat cum laude zelf al het element "met" bevat.)
  • met magna cum laude afstuderen

Na zijn studies op het Lemmensinstituut die hij afrondde met grote onderscheiding voor saxofoon ging Stef naar het Koninklijk Conservatorium Antwerpen waar hij les volgde bij Hans de Jong en afstudeerde met maxima cum laude voor saxofoon en magna cum laude voor kamermuziek.

http://www.jamm-management.com/stef-verpraet/,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


magna cum laude 1.1

eervolle vermelding 'met grote lof' bij het afronden van een studie of promotie
Niet altijd duidelijk te scheiden van de betekenis 1.0.

Algemene voorbeelden


Met een magna cum laude aan de KU Leuven op zak en een masterjaar aan Harvard voor de boeg, bezocht ik Zuid-Afrika.

https://www.eur.nl/testimonials/spotlight-interview-prof-dr-kristin-henrard

Mijn medecommissielid brabbelde in mijn oor: "Waar heeft die jongen het over?" en ook ik moest het antwoord schuldig blijven. Maar na afloop moest er een uitspraak komen! Dus wij probeerden op te staan en na een kort overleg kwamen we tot de conclusie dat het heel erg goed en een magna cum laude waard was!

https://studylib.net/doc/5811439/jaargang-18--nummer-3---christiaan-huygens,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een magna cum laude behalen
  • een magna cum laude hebben
  • een magna cum laude krijgen
  • een magna cum laude uitdelen

Het blijkt dat studenten die gemiddeld in hun tweede en derde bachelorjaar meer dan een 6,5 halen, 'met lof' slagen. Terwijl andere Leidse opleidingen pas bij een 8,5 een cum laude uitdelen. Met dat cijfer behaalt een LUC-student een magna cum laude. Scores die nog hoger uitvallen, leveren zelfs een summa cum laude op. De universiteitsraad vindt dit maar raar en wil dit veranderen.

http://www.mareonline.nl/archive/2013/03/28/65-cum-laude,

De ene school zal 'betere' diploma's afleggen dan een andere, maar als je een magna cum laude hebt bij een 'laag' diploma of met de hakken over de sloot bij een 'hoog' diploma, zou ik het als werkgever ook wel weten.

https://forum.politics.be/archive/index.php?t-94324.html,

Volgens Schreel is studenten er bovendien veel aan gelegen een judicium binnen te halen. Het GPA bepaalt binnen het college de aard daarvan: "Studenten met een 3.5 krijgen een cum laude. Met een 3.8 krijg je een magna cum laude, met een 3.9 een summa cum laude. In al die jaren hebben we drie keer een student gehad met het perfecte GPA van 4.0."

https://www.dub.uu.nl/nl/content/met-een-magna-cum-laude-naar-harvard,

De universiteitsraad wil dat het university college in Den Haag haar cum-laude-regeling aanpast. Het blijkt dat studenten die gemiddeld in hun tweede en derde bachelorjaar meer dan een 6,5 halen, 'met lof' slagen. Terwijl andere Leidse opleidingen pas bij een 8,5 een cum laude uitdelen.

http://www.mareonline.nl/archive/2013/03/28/65-cum-laude,